Siirry sisältöön

Opiskelijan harjoittelukokemuksia Romako-hankkeesta

Romanitaustainen nainen postittaa hylkäyskirjeitä takaisin työnantajille.

Olen Jere ja opiskelen Diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomi, kirkon nuorisotyö -koulutuksessa. Olen toiminut Romako-hankkeessa harjoittelijana syksyllä 2023. Romako-hankkeen yksi tavoite on työnantajien liittyminen Taustasta riippumatta -työnantajapooliin, jolla edistetään yhdenvertaisempaa työelämää. Olen tehnyt hankkeelle pooliin liittyvän viestintäsuunnitelman ja pyrkinyt hankkimaan kaupan- sekä autoalan työnantajia mukaan työnantajapooliin. 

Romako-hanke mahdollistaa kaikille opiskelijoille todella monia asioita. Hanke tekee kehittämistyötä romanitaustaisten opiskelijoiden tukemiseen koulutukseen pääsemiseksi ja opintojen etenemiseksi. Olen ollut mukana hankkeessa opinnäytetyömme ja harjoittelun kautta. Hanke on todella monipuolinen ja tarjoaa laajan mahdollisuuden oppia työllisyyteen ja koulutukseen liittyvissä asioissa, lisäksi tietenkin kirsikkana kakun päällä pääsee työskentelemään huippu ihmisten kanssa. Romanitaustaiset henkilöt ovat rikkaus meidän yhteiskunnassamme, ja heiltä voi oppia paljon uusia asioita, kuten kunnioitukseen liittyviä näkökulmia. Romanien kunnioitus vanhempia ihmisiä ja muita kohtaan on todella tärkeää. Me pystymme oppimaan paljon hyviä arvoja heidän kauttaan. Heillä on todella paljon osaamista omalla ammattialallaan, josta moni työnantaja olisi kiitollinen.  On ollut kunnia saada tehdä tätä työtä heidän kanssaan.  

Diakonia-ammattikorkeakoulun hankkeet ovat opiskelijoille oiva tapa ottaa kurssien tietotaito käytäntöön. Tämä tukee myös opiskelijoiden työelämään siirtymistä. Kannustan kaikkia opiskelijoita hankkimaan itselleen opintojen ajaksi hankkeen, jossa pääsee verkostoitumaan työelämään sekä harjoittelemaan käytännön taitoja. Hankkeessa harjoittelijana oleminen on todella tärkeää ja merkittävää. Hankkeet hyötyvät opiskelijoiden innovatiivisesta työotteesta ja pystyvät kehittämään hanketta heidän osaamisensa kautta.  Olen itse pystynyt omalla osaamisellani antamaan hankkeelle viestintäosaamistani. Lisäksi opiskelijat hyötyvät hankkeissa työntekijöiden osaamisesta, jota he voivat soveltaa myös tulevaisuudessa työelämässä. Koskaan ei voi tietää, oletko itse tuleva työntekijä seuraavissa hankkeissa. Romako-hanke on mahdollistanut harjoitteluita, jossa osaaminen on kasvanut opiskelijoilla sekä opinnäytetöitä, jotka ovat vaikuttaneet yhteiskunnallisesti todella merkittävällä tavalla.  

Työnantajapoolin avulla kohti yhdenvertaisempaa työelämää

Itse olen saanut opiskelijana kunnian olla mahdollistamassa Romakon Taustasta riippumatta -työnantajapoolin kasvua. Työnantajapooli on hakupalvelu, josta romanitaustaiset henkilöt voivat etsiä itselleen työ- ja harjoittelupaikkoja. Työnantajat viestivät liittymällä työnantajapooliin, että romanitaustainen henkilö on samalla viivalla rekrytointitilanteissa muiden hakijoiden kanssa. Romanitaustaiset henkilöt kokevat usein syrjintää rekrytointitilanteissa ja heillä on siitä syystä vaikea työllistyä. Meillä on todella iso työ vielä edessä, jotta työnantajapooliin saadaan lisää työnantajia. Tähän työhön tarvitaan mahdollisimman moni opiskelija avuksi ja tueksi. Opiskelija, lähde siis mukaan tekemään yhdenvertaista työelämää Romako-hankkeen kautta.  

Työnantajapoolista lisätietoa osoitteessa taustastariippumatta.fi. 

Kirjoittaja

Jere Höyhtyä
Asiantuntija, harjoittelija
Romako-hanke 

Tietoa blogista

Romako-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osatoteuttajana toimii Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hankkeen toiminta-aika on 2021–2024.